Återvinning av fordonsteknik

Slöseri är någonting som jag inte tycker om, speciellt inte när det är helt onödigt. Mycket av det som skrotas i världen skulle kunna tas till vara och återanvändas men det sker alltför sällan. Det gäller i mycket hög utsträckning för elektronik men även inom andra områden och vad jag tänker på nu är först och främst motorfordon. Handeln med begagnade bilar är förvisso stor, men det gäller mer sällan handeln med begagnade bildelar. Det borde ju definitivt att gå att ta till vara de delar av en icke fungerande bil som fortfarande är fullt funktionsdugliga, eller hur? På så sätt skulle livslängden för många bilar ute i landet kunna förlängas utan att det skulle behöva kosta speciellt mycket.

Därför gör det mig glad att det faktiskt finns företag som har det som affärsidé att ta gamla fordon och ”slakta” dem för att sedan sälja de delar som fortfarande fungerar. Eller, som en del av sin affärsidé. Det företag jag tänker på säljer även hela fordon, men den intressanta delen är definitivt försäljning av delar från skrotade fordon. Företaget i fråga heter Rackstad Bil & Delar och namnet säger ju vad det hela handlar om. Bilar, både hela och i delar. Dock, som jag upptäckt så är det inte bara bildelar som säljs utan delar till flera olika sorters fordon. Sant, för de allra flesta är det väl bildelarna som lockar, men för en del av befolkningen så är det reservdelar till lite större fordon som är det viktigaste.

rackstad

Upptäckten av Rackstad har faktiskt redan kommit till nytta. En av mina kompisar har lastbil, en lastbil som är lite till åren. Att köpa en ny har han inte direkt någon tanke på eftersom priset på en sådan är lite väl högt. Även om han skaffar sig en del extrainkomster tack vare den så är det inte i huvudsak så han förtjänar sitt levebröd. Jag tipsade honom om Rackstads begagnade lastbilsdelar och han blev lite smått lyrisk. Möjligheten att kunna fixa till en del saker med lastbilen som knappt håller ihop längre till en billig penning var helt enkelt lite av en dröm som blev verklighet för honom.

Själv har jag än så länge inte haft behov av att anlita Rackstad, men det kommer säkert att komma någon gång i framtiden. Det känns bra att jag upptäck Rackstad så att jag vet vart jag ska vända mig när jag är ute efter reservdelar och inte vill betala hutlöst mycket för dem. Nytillverkade reservdelar är ju inte billiga. Okej, så en ny5tillverkad reservdel kanske kommer hålla längre än en begagnad, men så pass länge att det är värt det? Eller kommer man att byta bil innan man behöver byta ut den begagnade reservdelen?

Så det blir dagens tips från mig. Letar du efter reservdelar till något fordon som du äger? Kolla efter hos Rackstad. Chansen finns att de har vad du letar hemma och att du kan köpa det för betydligt lägre pris än vad nytillverkade reservdelar kommer att kosta. Enligt min kompis som köpte reservdel till sin lastbil så handlar det inte om skräp, utan de tar bara till vara sådant som verkligen håller god kvalitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *